GYIK

Sok vásárlónkban merül fel a kérdés, hogy magasságához milyen ütőméret passzol, a jobbos-balos ütőfogás még sokszor tisztázatlan kérdés, illetve ütőfej csere, grip csere, esetleg ütő hosszának rövidítése is. Ezért úgy gondoltuk, hogy készítünk egy „GY.I.K.” rovatot, amelyben összegyűjtjük egy csokorba ezeket a problémákat, és igyekszünk legjobb tudásunknak megfelelően választ adni ezekre a kérdésekre.
 
Jobbos-balos ütőfogás. Mit jelent?
Legtöbb esetben a játék kipróbálásakor eldől, hogy milyen ütőfogással fog játszani a továbbiakban az illető. Létezik egy nem kőbe vésett szabály, miszerint általában az ügyesebb kézzel fogjuk felül az ütőt. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha én jobb kezes vagyok, akkor általában balos ütőfogást használok, ha bal kezes vagyok, akkor pedig jobbost. Természetesen e szabály alól is vannak kivételek. Az alábbi kép remekül szemlélteti ezt az eldöntendő kérdést:
A képen tehát látható, hogy a „jobbos” fogás esetén az ütőfej tenyeres oldala, a játékos jobb lábfeje mellett található, „balos” fogás esetén pedig a bal lábfej mellett.

 

Milyen méretű ütőt válasszak?
Ehhez a probléma körhöz is léteznek általános tapasztalatok, miszerint az ideális az, ha az a földre tett ütő, a játékos köldökéig ér fel. Hasonlóan a fogás kérdésnél, ez sem egy kötelező érvényű szabály, természetesen a játékosnak a legmegfelelőbb, legkényelmesebb méretet kell választania. Abban az esetben, ha fiatalabb korú versenyző választ ütőt, abban az esetben bele kell kalkulálni azt, hogy óvodás illetve általános iskolás korban célszerűbb nagyobb ütőt választani. Ennek oka egyszerű: a gyerekek ebben a korban gyorsan nőnek, véleményünk szerint pedig nem fél-egy évre vásárolnak ütőt ügyfeleink. A következő táblázatban hozzávetőlegesen meg lehet nézni, hogy egy adott magassághoz milyen ütőhosszt ajánlanak a sportág szakértői:

 
Hogyan cseréljek ütőfejet?
Használat során az ütőfej gyorsan kophat, így a megfelelő játékhoz szükséges az ütőfej cseréje. Sokaknak nem okoz gondot ez  művelet, tényleg egyszerű, két csavar ki, fej le, új fej fel, két csavar be. Azonban vannak praktikák, melyek ezt a műveletsort megkönnyítik, esetleg meg is gyorsítják. Ez esetben is külső segítséget veszünk igénybe, viszont így vizuálisan láthatjátok, hogyan is történik a csere:
 
 
Tehát, ha nehezen sikerülne leszedni az ütőfejet, hevítsétek fel a nyelet, akár egy hajszárítóval is működik, így könnyebb lesz a mozgatása.
 
Hogyan cseréljek gripet?
Ez esetben is a Zone videó sorozatát hívjük segítségül, a videóban látható úriember egyébként Daniel Calebsson, aki nem ismerné, ő egy profi floorball játékos, a svéd válogatottal többször nyert világbajnokságot. Íme a videó:
 
 
Amire figyelni kell: jó szorosan húzzátok a gripet, nem szabad lazára hagyni, ugyanis akkor csúszni fog, a játék során kellemetlenségeket okozhat.
 
Hogyan rövidítsem az ütőmet?
Előfordulhat, hogy az adott játékosnak a 101 cm-es ütő túl nagy, a 96 cm-es pedig túl kicsi. Így a kettő közötti ütőméret lenne az ideális, ám ez nem minden gyártónál megoldott. Kínálatunkban található 98 cm-es ütő, ám csak egy típusból. Szerencsére nem megoldhatatlan feladat, az ütő hosszának rövídítése sem! Amire elsősorban figyelni kell az, hogy nem az ütőfeji végéből vágunk le! Abban az esetben tönkretesszük az ütőt! A grip tetején lévő kupak eltávolításával, és grip letekerésével már hozzá is férünk az ütő rövidíthető részéhez. A fentebb említett videó sorozat erre is kitért:
 
 
Amire figyeljünk: egyenesen vágjuk le az ütőt, illetve a kupakot rögzítsük megfelelően visszahelyezéskor, milyen annak „lötyögése” rendkívül kellemetlen tud lenni.
 
 
Személyes átvétel – hogyan lehetséges?
Debreceni cég lévén, ez a lehetőség csak a cívisvárosban megoldható, előre egyezetett időpontban, email-ben (info@floorballer.hu), vagy telefonon (+36204701861).
 
Előre utalás-mikor utaljak?
A rendelés beérkezése után, kiállítjuk a számlát, ezt elküldjük önnek, tehát a számla kiállítása után kell a megfelelő összegen számlaszámunkra utalni, hivatkozva a számla sorszámára.
 
Eltérhet az ütő nyelének és fejének a márkája?
Nem! A jelenleg hatályos játékszabályok szerint az ütőfej és nyél márkájának meg kell egyeznie! Azonban ez a szabály nem terjed ki a grip márkájára, az lehet eltérő.
 
floorballer.hu csapata